Önce inşaat, sonra zemin etüdü yapıldı

  • 05 Eylül 2023
  • 59 kez görüntülendi.
Önce inşaat, sonra zemin etüdü yapıldı
REKLAM ALANI

Önce inşaat, sonra zemin etüdü yapıldı

Eylül ayı toplantılarına devam eden İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda gündem dışı söz alan Dinar İYİ Parti üyesi Murat Orhan, ilçeye bağlı Göçerli Köyü’nde yapımına başlanan patates depolama galerisinin inşasının neden durdurulduğunu sordu.

Orhan’ın sorusu üzerine söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Ziya Bilim, inşaat çalışmaları devam ederken, AKÜ ve Pamukkale üniversitelerine zemin etüdü yaptırıldığını ve inşaat alanından fay hattı geçtiği anlaşılınca projeden vaz geçildiğini açıkladı.

REKLAM ALANI

 

İl Genel Meclisi’nin eylül ayı toplantıları sürerken, dünkü oturumda Dinar İYİ Parti üyesi Murat Orhan’ın gündem dışı konuşması, devletin ve milletin parasının nasıl çarçur edildiğini ortaya çıkardı. Orhan, Dinar’ın Göçerli köyünde Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla geçen yıl yapımına başlanan ve bu yılın mayıs ayında açılması beklenen patates depolama galerisinde inşaat başlamadan önce yapılması gereken etüt çalışmalarının yapılmadığı ortaya çıktı.

Geçen yıl temmuz ayında yaklaşık 5 Milyon lira bedelle ihalesi yapılan ‘Kayadan Oyma Gömme Patates Depo İnşaatı’ dört loca ve tek koridordan oluşacaktı. Başta patates olmak üzere bölgedeki ürünlerin depolanmasında kullanılması amacıyla inşasına başlanana yaklaşık 4 bin tonluk yatırımın inşaatı İl Özel İdaresi tarafından yürütülüyordu.  İnşaat yüzde 70’i geçtiğinde Pamukkale ve Afyon Kocatepe üniversitelerine zemin etüt çalışması yaptırıldığı ve galerinin altından fay hattı geçtiği belirlendi.

GENEL SEKRETER BİLİM: ‘İÇİNDEN FAY HATTI GEÇTİĞİ ANLAŞILINCA PROJEDEN VAZ GEÇİLDİ’

İl Genel Meclisi (İGM) Eylül ayı toplantıları devam ediyor. Dün Meclis toplantı salonunda Başkan Burhanettin Çoban idaresinde yapılan ikinci birleşimde açılış ve yoklamadan sonra gündem dışı ve gündem maddeleri görüşülerek oy birliği ile ilgili kurumlara havale edildi.

Toplantıda ilk olarak Vali Kübra Güran Yiğitbaşı imzalı gündem dışı madde görüşüldü. İlgili madde de Bolvadin, Çay ve Çobanlar İlçelerini kapsayan alanda kurulması planlanan Afyonkarahisar İli Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinde oluşacak 15 payının 6’sının İl Özel İdaresince alınması için 6 pay bedeli olarak 3 milyon 450 bin TL ödenek talebi görüşülerek olumlu karara bağlandı.

SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULACAK

Yine konuyla ilgili olarak görüşülen bir diğer gündem maddesinde Afyonkarahisar Valiliği öncüğünde Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının planlandığı belirtilerek şu bilgiler paylaşıldı. İlimizde seracılığın geliştirilmesi, seracılığın belli bir alanda, planlı ve organize olarak yapılması amacı ile Çobanlar İlçesi Termalkent Mahallesi ve Çay İlçesi Kadıköy adresinde bulunması hedeflenen ve çalışmaları başlatılan Jeotermal Kaynak ile Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlandığı belirtildi. Ayrıca İl Özel İdaresi’nin planlanan söz konusu Jeotermal Kaynaklı (sera) OSB projesinde kurucu üye olarak yer alması konusu gündeme geldi.

‘İLK ÖNCE DENEME KUYUSU AÇILACAK’

Konuyla ilgili söz alan meclis üyeleri termal kuyular konusunda endişelerini dile getirince konuya açıklık getirmek için söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Ziya Bilim, bölgede bilimsel çalışma hazırladıklarını söyledi. Bilim, “Bahsedilen bölgede biz tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarına başlanınca Afyon Kocatepe Üniversitesi Jeotermal Uygulamalar ve Araştırma Merkezimizle bir protokol yaptık. Üniversitedeki hocalarımız yaklaşık olarak bir buçuk aylık süren burada bilimsel bir çalışma hazırladılar. Bu çalışmanın neticesinde rapor son haliyle henüz bize intikal etmiş değil. Ön bilgi olarak geldi. Ön bilgi tarım Bakanlığımıza iletildi. Üniversitenin belirlemiş olduğu sondaj lokasyonunda burada öncelikli olarak bir kuyu açılacak kuyunun verimine göre ondan sonra mevcut kuyularla etkileşimi dikkate alınacak. Bu açacak olduğumuz kuyu deneme kuyusu amacıyla açılacak. Ondan sonra ikinci adımlar gelecek.  Sonrasında değişik kuyuların açılıp açılmayacağı alternatif olarak gündeme gelecek. Kurucu üye olarak Valiliğimiz ve ilimizdeki kurumlar ile o bölgenin belediye başkanlıkları ve kurumlarının katılımıyla geniş bir heyet oluşturuldu” dedi.

DOĞAL PATATES GALERİSİ İNŞASI NEDEN YARIM KALDI?

Dinar İYİ Parti İl Genel Meclisi üyesi Murat Orhan söz alarak Dinar’a bağlı Göçerli Köyü’nde geçen yıl yatırım kapsamında yer alan patates doğal mağara saklama alanı inşasından neden vazgeçildiğini sordu. Orhan, “Patateslerle ilgili bir yatırım programı ile alınmış olan güzel bir yatırım kararımız vardı. Bu karara istinaden oradaki üretilmiş olan patateslerin doğal saklama alanları il e ilgili piyasa değeri üzerinden satılması Antalya’daki narenciye yetiştiricilerinin ya da Isparta veya Uşak’taki meyvecilerinde satın alma galeri ya da kiralama yöntemiyle ilgili de bir pozisyon oluşacaktı.  Bölgesel olarak katma değeri yüksek olan fevkalade güzel bir yatırımdı. Bu yatırımın aşağı yukarı üç dört ay önce çalışmalarının durduğu ve bir takım sıkıntılarının oluştuğunu biliyoruz.  Özellikle bu yapılmış olan galerilerin ve yüzde 70 oranında bitmiş olan bu sistemin bu galeriler üzerinde özellikle Doğanlı Köyü ve Göçerli Köyü’nün su ihtiyacının karşılanması ile ilgili su deposunun bulunduğunu biliyoruz. Buradaki sıkıntıların buradaki çalışmaları engellediği ve bu sıkıntıdan dolayı faaliyetlerin durulduğunu biliyoruz. Bunun gerek yüklenici firmanın maliyetleri ile ilgili gerekse burada oluşmuş olan risklerin hangi aşamada olduğunu tam olarak bilmiyoruz” diyerek konuyla ilgili Genel Sekreter Bilim’den açıklama beklediklerini söyledi.

FAY HATTI GEÇTİĞİ ANLAŞILDI

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Ziya Bilim’de konuya açıklık getirdi. Bilim, “Oradaki depo maalesef içerisinde fay hattına rastlanıldığı için çalışmalar durduruldu. Bu konuyla ilgili de yine biz Afyon Kocatepe üniversitemiz Deprem Araştırmaları Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve Denizli Pamukkale Üniversitemize bilimsel çalışmalar yaptık. Her iki ayrı üniversitenin raporunda da buradaki çalışmaların mevcut fay hattından dolayı ivedilikle durdurulması ve girişlerinin kapatılması yönünde rapor geldi. Biz o raporu uyguladık. Herhangi bir sıkıntıya mahal vermemek için teknik konuda da arkadaşlarımız üzerinde çok çalışma yapıyorlar.  Şu anda mevcut yapı değerlendirilebilir mi değerlendirilirse nasıl değerlendirilir? Ama mevcut haliyle fay hattı içinden geçtiği için üniversite raporunda açık bir şekilde belirtilmiş şu anda kuvvetli muhtemel o bölgeyi yani çalışmaları durduruyoruz. Orası fay hattından dolayı faaliyete geçmeyecek” dedi.

AK PARTİ’Lİ ÜYE: İLÇEYE YATIRIMLARIMIZ SÜRÜYOR

Dinar AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Çetin ise bölge için gerçekten çok faydalı olacak projenin fay hattından dolayı gerçekleştirilememiş olmasına rağmen yatırımların geri kalmadığını söyledi. Çetin, Yıprak Köyü’nde özel bir firma tarafından daha büyük galerilerin yapılması için çalışmalara başlandığı müjdesini verdi.

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ